[Q&A] Este agnosticismul puternic rațional?

Agnosticismul puternic (numit și agnosticism absolut, agnosticism strict sau agnosticism închis) este credința că NU este posibil să știm dacă există sau nu vreun Dumnezeu.

Această poziție are la bază ideea că percepția umană este limitată; simțurile și capacitățile de raționament ale omului sunt limitate și, prin urmare, incapabile să înțeleagă complexitatea existenței divine și dacă zeii ar exista, natura lor ar fi dincolo de percepția umană.

Cred că această poziție este irațională dintr-un motiv destul de simplu: nu ia în calcul toate posibilitățile.

Să presupunem câteva cazuri posibile:

1. Nu există Dumnezeu
În acest caz, agnosticul puternic ar avea dreptate, nu s-ar putea cunoaște nimic despre Dumnezeu (desigur, nu trebuie să fie nici o contradicție logică în definiția lui Dumnezeu, pentru că atunci ar fi clar că nu există).

2. Există un Dumnezeu deist (care nu lasă nici o urmă a existenței Sale, ci rămâne undeva complet retras de percepția omului)
Și în acest caz agnosticul puternic ar avea dreptate că nu am putea cunoaște nimic despre un astfel de Dumnezeu.

3. Există un Dumnezeu care se implică în lume, dar este malefic.
În acest caz, agnosticul puternic susține că:
Chiar dacă ni s-ar părea că avem dovezi despre existența acelui Dumnezeu, ar putea de fapt să fie doar iluzii sau induceri în eroare ale zeului malefic și nu am putea ajunge la o cunoaștere adevărată despre existența Sa, pentru că ar fi o confuzie totală.

Acest punct este mai complicat și probabil ar merita o reflecție separată, dar pe scurt, un contra-argument ar putea fi că:
Chiar dacă acest zeu ar fi malefic și ar încerca să inducă în eroare oamenii, ar fi dificil să ascundă complet existența sa. Dovezile despre existența lui ar putea fi ambigue sau înșelătoare, dar ar exista totuși indicii despre prezența sa în lume. Cei care, în urma acestor indicii, ar concluziona că există un Dumnezeu, chiar dacă nu ar cunoaște cu adevărat natura sa, tot ar avea o credință adevărată că El există.

Chiar dacă raționamentul răspunsului la acest punct nu ar fi unul perfect, tot nu este suficient pentru agnosticii puternici să se oprească aici cu pașii raționali și să tragă concluzia că este imposibil să cunoaștem ceva despre Dumnezeu.

Pentru că mai există o posibilitate:

4. Există un Dumnezeu bun și dornic să ne descopere realitatea așa cum este ea despre Sine.
În acest caz, este posibil ca acest Dumnezeu, care este și creatorul nostru, să ne dea o rațiune de încredere și evidențe despre existența Sa.

În concluzie, agnosticismul puternic este irațional, pentru că nu poți să ignori pur și simplu posibilitatea (4) și să presupui direct că NU ESTE POSIBIL ca un astfel de Dumnezeu să existe. Dacă afirmi acest lucru, va trebui să aduci și argumente în favoarea acestei poziții.

Este ca și cum ai încerca să intri într-o casă cu patru uși exterioare, dar ai verifica doar trei dintre ele și, pentru că sunt închise, ai concluziona că nu poți intra în casă, fără să încerci și a patra ușă, care ar putea fi deschisă.

Dacă ești agnostic puternic, cred că este momentul să îți reconsideri poziția.