Este Dumnezeul mormonilor, Dumnezeul revelat în Biblie?

Mormonii (sau așa cum preferă să li se zică: „Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din urmă” – îi cunoașteți voi, mereu la costum și cravată pe stradă) susțin că ei cred Scriptura, dar pe lângă asta, ei acceptă și „Cartea lui Mormon” ca fiind un alt Testament al lui Isus Hristos (plus restul cărților pe care le consideră canonice). Mai mult, ei cred că în timpul anilor au fost oameni care sunt considerați apostoli (prin transmitere de la Joseph Smith), iar ceea ce au scris ei este considerat de inspirație divină. Deși articolul de față nu este despre scrierile lor, am ținut să menționez aceasta pentru ca să înțelegeti motivul pentru care voi cita din scrierile lor canonice pentru a le afla doctrina și mai apoi vom arăta dacă ceea ce susțin ei este același lucru cu ceea ce susține Scriptura (dacă tot ei susțin că așa e…).

Învățătura lor poate fi discutată și detaliată în mai multe articole, de aceea în articolul de față vom studia doar ceea ce cred ei în legătură cu „Dumnezeu” (doar câteva puncte) și dacă ceea ce susțin ei este în acord cu Scriptura.

1. Mormonii cred că există mai mulți Dumnezei

Acestea ar fi câteva citate din sursele pe care ei le consideră inspirate și uitați ce spun ei despre Dumnezeu:

„Şi atunci Domnul a spus: Să mergem jos. Şi Ei au coborât la început, şi Ei, adică Dumnezeii, au organizat şi au format cerurile şi pământul.” [1]

„Profeții mormoni au propovăduit întotdeauna adevărul sublim că Dumnezeu, Tatăl cel veșnic a fost cândva un om muritor care a trecut printr-o școală a vieții pământești, similară celei prin care trecem noi acum. El a devenit Dumnezeu – o ființă proslăvită – prin ascultarea de aceleași adevăruri eterne ale Evangheliei, de care avem și noi oportunitatea să ascultăm acum” [2]

Menționez acest citat pentru a scoate în evidență că ei susțin că Dumnezeu a fost cândva om, deci în concluzie ALTCINEVA susținea universul atunci, deci ei cred și în alți Dumnezeu – Iar în acest context nu se referă la Hristos sau Duhul Sfânt, pentru că în concepția lor, atât Hristos, cât și Duhul Sfânt s-au născut din Dumnezeu Tatăl (în legătură cu faptul că Dumnezeu a fost cândva om, vom discuta tot în acest articol la punctul 2).


În Periodicul The Seer apostolul Orson Pratt a zis:

„În Raiul în care s-au născut duhurile („spirits”) noastre, există mulți Dumnezei, fiecare dintre ei avându-și propria soție sau propriile soții, care i-au fost date înaintea răscumpărării sale, pe când era încă în stare muritoare”. [3]

Ceea ce susține aici apostolul lor este faptul că există mai mulți dumnezei în ceruri, chiar dacă noi avem de-a face doar cu Tatăl.

Răspuns: Creștinismul este în esența lui monoteist și nicidecum politeist și Scriptura o afirmă foarte clar (!atenție aici, creștinismul crede într-un singur Dumnezeu, chiar dacă sunt 3 persoane distincte, însă la mormoni e cu totul altceva).
Texte biblice care contrazic concepția politeistă sunt:

Deuteronom 6:4 „Ascultă, Israele! DOMNUL este Dumnezeul nostru. DOMNUL este Unul” (EDCR)

Gal. 3:20 – „Dar mijlocitorul nu are de-a face cu o singură parte, pe când Dumnezeu este Unul singur” (EDCR)

1 Cor. 8:5,6 – „Căci chiar dacă ar fi așa-ziși „dumnezei”, fie în cer, fie pe pământ (după cum și sunt mulți „dumnezei” și mulți „domni”), pentru noi există un singur Dumnezeu – Tatăl, din care sunt toate lucrurile și pentru care trăim și noi…” (EDCR)

În concluzie, Scriptura susține ideea cum că există un singur Dumnezeu (monoteism), iar mormonismul susține că ar exista mai mulți Dumnezei (politeism). În acest punct ei contrazic Revelația lui Dumnezeu din Scriptură.

2. Mormonii cred că Dumnezeu a fost cândva om

O altă doctrină de bază în concepțiile lor este faptul că Dumnezeu a fost cândva om. Citiți unele dintre lucrurile pe care le susțin sursele lor considerate inspirate:

„Dumnezeu Însuși a fost odată așa cum suntem noi acum, adică un om proslăvit …” [4]

„Așa cum e omul acum, Dumnezeu a fost; cum Dumnezeu este, omul poate deveni” [5]

„Amintiți-vă că Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc, a fost probabil cândva un copil și un muritor asemenea nouă, și a urcat pas cu pas pe scara progresului, în școala înaintării; a progresat tot mai mult și a biruit, până când a ajuns la nivelul la care Se află acum”. [6]

Dar nu numai că în concepția lor ei consideră că Dumnezeu a fost cândva om, ei chiar au ajuns să susțină că Dumnezeu a fost însuși ADAM. Citiți textul următor:

„Când tatăl nostru, Adam, a intrat în grădina Edenului, a intrat în ea cu un trup celest, și a adus-o cu el pe Eva, una dintre soțiile lui. El a ajutat la crearea acestei lumi și a organizat-o. El este Mihail, arhanghelul, Cel îmbătrânit de zile, despre care au scris și au vorbit oamenii sfinți – El este Tatăl nostru și Dumnezeul nostru, și singurul Dumnezeu cu care avem de-a face”. [7]

Unii mormoni au început să nege această afirmație. Atât atunci când Brigham a scris această afirmație, cât și în ziua de astăzi, unii vor spune că ei nu acceptă acest lucru. Dar uitați ce a răspuns Brigham Young la negarea lor cum că Dumnezeu a fost Adam:

În 18 iunie 1873, Brigham Young a zis:

„Câtă necredință există în mințile – sfinților din zilele din urmă – cu privire la o doctrină pe care le-am revelat-o și Dumnezeu mi-a revelat-o mie – anume că Adam este tatăl și Dumnezeul nostru…”.
„Păi, va spune cineva, de ce Adam a fost numit Adam?” El a fost primul om de pe pământ, cel care a întocmit și a creat pământul. El, cu ajutorul fraților lui, l-a adus în existență. Apoi a spus: „Vreau ca, copiii mei care sunt în lumea spirituală să vină și să trăiască aici. Am trăit și eu cândva pe un pământ asemănător, ca ființă muritoare. Am fost credincios, așa că mi-am primit coroana și glorificarea.~[8]

Răspuns: După cum se poate vedea ei consideră că Dumnezeu a fost cândva om și a progresat (ba chiar a fost Adam), însă acest lucru este în contradicție cu ceea ce susține Scriptura și cu felul în care ni s-a descoperit Dumnezeu. Dumnezeu nu ni s-a descoperit niciunde că El ar fi progresat, că El ar fi fost om. Mai mult, Dumnezeu ne-a spus prin Scriptură că în El nu este schimbare, El rămâne același. De exemplu, în Iacov 1:16,17 (EDCR) Scriptura zice:

„Nu vă înșelați, preaiubiții mei frați: orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare.

Un alt text care contrazice concepția lor se găsește în Maleahi 3:6 (EDCR)

„Eu sunt DOMNUL, nu M-am schimbat,
de aceea voi, fiii lui Iacov, n-ați pierit.”

În legătură cu concepția cum că Adam este Dumnezeul nostru nici nu cred că are rost să combatem o așa învățătură pentru cât de eretică este. Biblia afirmă clar că Dumnezeu l-a creat pe Adam, că Adam nu a ascultat de Dumnezeu, că Adam a murit într-un final (Probabil mormonii s-au inspirat de la Nietzsche (sau invers), pentru că poți ajunge să susții moartea lui Dumnezeu în felul acesta).

Scriptura susține că Dumnezeu este același, El nu se schimbă, El nu a fost creatură niciodată, El nu are început (un om ar avea), însă mormonii susțin că Dumnezeu a fost om. Și în acest punct ei contrazic Revelația lui Dumnezeu din Scriptură.

3. Mormonii cred că Dumnezeu este și trup

O altă doctrină susținută de ei, de bază chiar, este faptul că Dumnezeu are un trup fizic, nu numai Fiul, ci și Tatăl. Acest lucru îl putem vedea și în textele următoare:

Tatăl are un trup de carne și de oase la fel de tangibil ca al omului: la fel și Fiul; însă Duhul Sfânt nu are un trup de carne și de oase, ci este o persoană Spirituală. Dacă nu ar fi așa, Duhul Sfânt nu ar putea locui în noi.” [9]

Fiecare dintre acești Dumnezei, inclusiv Isus Cristos și Tatăl Lui, având nu doar un duh organizat, ci și un glorios trup nemuritor din carne și oase…”. [10]

Răspuns: Din nou, un lucru care contrazice ceea ce Scriptura susține:

Ioan 4:24 – „Dumnezeu este Duh, și cine I se închină Lui trebuie să I se închine în duh și adevăr”.

Aceștia, căutând să-și justifice credința, se folosesc de texte din Vechiul Testament în care se vorbește de mâna lui Dumnezeu, de Fața lui Dumnezeu, care sunt în mod clar antropomorfisme (definiție: Antropomorfismul (gr. άνθρωπος / anthropos, „om“ + μορφή / morphé, „formă“ + suf. -ism) constă în atribuirea de însușiri și calități umane unor ființe non-umane, obiecte sau fenomene naturale ori supernaturale). Dacă argumentul lor ar fi valid, atunci ar însemna că Dumnezeu are aripi și pene (Deut. 32:11) și mă gândesc că o astfel de absurditate nu vor susține nici măcar ei. Momentul în care pleci la Scriptură și induci doctrina ta (faci eisegeză – introduci ideea ta într-un text unde nu e) te face să fii deja pe un făgaș greșit și eronat în ce privește interpretarea Revelației lui Dumnezeu. Ești pe drumul îndepărtării de Dumnezeu și nu a cunoașterii Lui atunci când faci asta.

Scriptura susține în mod clar că Dumnezeu este Duh și nu are carne și oase, mormonii în schimb susțin că Dumnezeu are trup, are carne și oase. Și în acest punct ei contrazic Revelația lui Dumnezeu din Scriptură.

4. Mormonii cred că Dumnezeu are mai multe soții

Acest lucru îl putem observa și în citatul pus mai sus, din periodicul The Seer:

„În Raiul în care s-au născut duhurile („spirits”) noastre, există mulți Dumnezei, fiecare dintre ei avându-și propria soție sau propriile soții, care i-au fost date înaintea răscumpărării sale, pe când era încă în stare muritoare”. [11]

Dacă ne vom uita în Scriptura nu vedem ca ea să vorbească în modul acesta despre Dumnezeu. Din contră, vedem căsătoria ca fiind o instituție așezată de Dumnezeu cu scop temporar, cu un anumit scop (Gen. 2). Mai mult, Geneza 2:18 prezintă căsătoria dintre bărbat și femeia ca pe o necesitate, bărbatul avea nevoie de un „ajutor potrivit”. Același lucru în schimb nu se poate susține și despre Dumnezeu, cum că El ar avea nevoie de ceva. Noul Testament chiar afirmă că în cer nici noi oamenii nu vom fi căsătoriți, în Mat. 22:30:

„Căci, la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii [lui Dumnezeu] în cer.”

Învățătura aceasta mormonă nu se bazează nicidecum pe Scriptură, ci este susținută datorită învățăturile aduse de profeții lor (învățătura aceasta reiese și din restul concepțiilor lor: cum că Dumnezeu are trup, cum că ei vor fi căsătoriți în cer, cum că poligamia este un lucru perfect în planul lui Dumnezeu etc).

Așadar, privind la rolul instituției căsătoriei și la informațiile pe care le susține Scriptura putem afirma că Dumnezeu nu are soție/soții. Și în acest punct ei contrazic Revelația lui Dumnezeu din Scriptură.

5. Mormonii cred că Dumnezeu Tatăl l-a conceput pe Isus împreună cu Maria

Nu dorim ca în acest articol să discutăm „nașterea din fecioară” în concepția mormonă (o concepție eretică și aici), dar nici nu dorim să lăsăm acest lucru trecut cu vederea, și anume faptul că ei susțin că între Dumnezeu Tatăl și fecioara Maria a existat o unire sexuală și astfel a rezultat Isus Hristos.

Priviți ce a zis profetul Brigham Young, care în concepția lor a avut revelații la același nivel cu Scriptura:

„Nașterea Mântuitorului a fost la fel de naturală ca nașterea copiilor noștri; a fost rezultatul unei acțiuni naturale. El a fost făcut părtaș cărnii și sângelui – S-a născut din Tatăl Lui LA FEL cum ne-am născut noi din tații noștri” [12]

Citatele pot continua în direcția aceasta, însă în concepția lor e clar că nu Duhul Sfânt l-a conceput în mod supranatural pe Fiul, ci Dumnezeu Tatăl la conceput pe Fiul printr-o relație sexuală cu Maria. Priviți în schimb ce susține Adevărata revelație a lui Dumnezeu, Scriptura, în Mat. 1:18-20 (EDCR):

„Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif; și înainte să locuiască ei împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt… Dar pe când se frământa el (Iosif) cu aceste gânduri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului, care i-a zis: „Iosife, fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria de soție, căci ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt!””.

Unii mormoni au ajuns să nege aceste lucruri cum că ar fi susținute de mormoni însă ei nu pot nega că unul dintre cei mai recunocuți profeți dintre ai lor a spus lucrul acesta. Dacă hotărăsc să nege ce a spus Brigham, atunci de ce nu ar nega restul revelației lor?
Ce am putut observa este faptul că învățătura mormonă susține nașterea lui Isus ca fiind una naturală între Tatăl și Maria, însă Scriptura susține că nașterea lui Hristos a fost un act supranatural săvârșit de Duhul Sfânt și nicidecum o unire sexuală între o ființă nemuritoare și alta muritoare. Și în acest punct ei contrazic Revelația lui Dumnezeu din Scriptură.

Concluzie

În articolul de față am privit la 5 puncte despre Dumnezeu în concepția mormonă și cum se relaționează acestea la Scriptură. Acestea au fost: Dumnezeu nu este unul singur, ci mai mulți; Dumnezeu a fost cândva om; Dumnezeu Tatăl este trup; Dumnezeu are mai multe soții și faptul că Dumnezeu l-a conceput în mod trupesc pe Isus împreună cu Maria. Toate aceste informații au fost luate din scrieri considerate revelație pentru ei, de la oameni considerați profeți care au revelație de la Dumnezeu în doctrina lor.

Dar după cum am văzut, toate aceste puncte sunt în contradicție cu ceea ce a susținut Dumnezeu în Scriptură, în Biblie.
Așadar, celor ce sunt mormoni le rămân două variante:
1. Fie acceptă ceea ce a spus Brigham Young (dar neagă Scriptura). Acest lucru i-ar duce la recunoașterea că ei nu sunt creștini, ci susțin doctrina despre un alt dumnezeu (alți dumnezei). Însă oricum, dacă ei neagă Scriptura, mormonismul cade de la temelie, pentru că ei susțin că Dumnezeul lor este Cel al Scripturii, Acesta s-a revelat lor.
2. Fie neagă ceea ce a spus Brigham Young. Acest lucru i-ar duce la convingerea că toată revelația lor primită prin profeți nu este de încredere, deci vor trebui să renunțe la mormonism în mod complet.

În ambele variante rămase, doctrina mormonă se dovedește a fi falsă și urmarea naturală ar trebui să fie renunțarea la această învățătură eretică. Mormonii nu rămân decât la concluzia logică de a ieși din toată această doctrină și să Îl caute pe Dumnezeul adevărat. [13]

Așadar, este Dumnezeul prezentat de mormoni același cu Dumnezeul revelat în Biblie? Răspunsul care poate fi dat la această întrebare conform celor scrise mai sus este clar: NU!
Amintiți-vă mereu ce a zis Domnul Isus în Matei 7:15-17 (EDCR):

„Fiți cu băgare de seamă la profeții mincinoși, care vin la voi îmbrăcați în piei de oi, dar pe dinăuntru sunt lupi răpitori! După roadele lor îi veți recunoaște. Oare se culeg struguri din mărăcini sau smochine din ciulini? Tot așa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele”







[1] Avram 4:1 (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/pgp/abr/4?lang=ron)

[2] Hunter, pag. 104 – capitolul „Man may become Gods” – link la carte: https://archive.org/details/gospelthroughag00hunt/page/104/mode/2up

[3] „The Seer”, pag. 135.

[4] https://www.churchofjesuschrist.org/study/manual/teachings-joseph-smith/chapter-2?lang=roncap 2. Dumnezeu Tatăl Veșnic)

[5] Profetul Lorenzo Snow, citat în Milton R. Hunter, The Gospel Through the Ages, pag. 105, 106 – Găsiți cartea aici: https://archive.org/details/gospelthroughag00hunt/page/104/mode/2up

[6] Apostolul Orson Hyde, în Journal of Discourses, vol 1, pag. 123 –  Găsiți informația aici: https://contentdm.lib.byu.edu/digital/collection/JournalOfDiscourses3/id/1788

[7] Apostolul Brigham Young, în Journal of Discourses, vol. 1, pag. 50 – găsiți informația aici: https://contentdm.lib.byu.edu/digital/collection/JournalOfDiscourses3/id/1861

[8] În Deseret News, 18 iunie 1873 – coloana 4 și 5  Pdf aici: https://contentdm.lib.byu.edu/digital/collection/desnews3/id/143049/

[9] Doctrină și legăminte 130:22 – Informația electronic aici: https://abn.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/dc-testament/dc/130?lang=eng

[10] Apostolul Parley P. Pratt, Key to the Science of Theology, 1978, pag. 47. (Cartea se poate oferi și pdf la cerere)

[11] „The Seer”, pag. 135.

[12] Journal of Discourses, vol. 8, pag. 115.

[13] „Împărăția cultelor eretice”, Walter Martin – Multe dintre informațiile prezentate în acest articol se pot găsi în această sursă care abordează acest subiect într-un mod chiar mai complex.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *